Opvoeding & socialisatie

Een goede socialisatie en opvoeding van een pup is belangrijk om ongewenst gedrag in de toekomst te voorkomen. Als het goed is, heeft de fokker al de eerste stappen op gebied van gehoorzaamheid gezet en is deze reeds begonnen met zindelijkheidstraining. Nu ligt deze belangrijke taak bij u.

  1. Opvoeding 
  2. Socialisatie

1. Opvoeding

Puppyklas
Geef u en uw pup op voor een puppyklas, zeker als het uw eerste hond is. Het is leuk, leerzaam en goed voor de socialisatie. Uw DierenDokters kliniek kan u een aantal adressen in de buurt opgeven.

Pups leren heel snel. Daarom is het heel belangrijk dat ze onmiddellijk leren hoe ze zich moeten gedragen. Geen enkele pup kan leren zonder hulp, dus is het aan u om hem vanaf de eerste dag het gewenste gedrag aan te leren. Dit kunt u doen door aan de volgende punten te denken;

Beloon het goedeOpvoeding en socialisatie pup
Beloon gewenst gedrag. Dit hoeft niet altijd iets lekkers te zijn, maar kan ook in de vorm van uitbundig prijzen. De timing van de beloning is van essentieel belang. De beloning moet binnen 2 of 3 seconden worden gegeven, anders associeert de pup de beloning met ander gedrag dan dat wat u wilde belonen.

Voorkom slecht gedrag
Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen.

Voorbeeld: Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet.

Negeer slecht gedrag
Voorbeeld: Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen! Dit vindt de hond vreselijk! Pas als hij netjes met 4 poten op de grond zit begroet u de pup.

Indien nodig onderbreken
Sommige gedragingen zijn zo slecht of mogelijk gevaarlijk dat u in moet grijpen. U kunt het gedrag onderbreken met een ferm ‘nee!’. Dit betekent niet dat u naar de pup moet schreeuwen; hij weet immers niet dat hij fout bezig is! Onderbreek het gedrag met een geluid en zorg dat u de aandacht krijgt van de pup. Beloon de pup als hij stopt en naar u luistert.

Straffen en belonen met de stem
Honden reageren meer op intonatie dan op de woorden.

  • opvoeding pupCommando's geeft u kortaf en met een lage stem;  AF!/ZIT!/BLIJF/FOEI!
  • Met een hoge, langgerekte stem beloont u; Braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaf!/goed zooooooooo!
  • Met een hoge stem zeggen: “foei hoor, dat mag je niet doen!” heeft een averechts effect. De hond zal gaan kwispelen en denken dat hij braaf is.

Consequent zijn
U krijgt een hechtere en sterkere band met u pup als u de basisregels voor gedrag snel duidelijk maakt. Zo maakt u van alledaagse dingen heel gewone dingen. Het is bijvoorbeeld niet meer zo dat uw pup niet als eerste de deur door mag vanwege eventuele rangordeproblematiek. Toch is het handig als hij even wacht en zich leert beheersen. En dit geldt voor meer dingen. Zo kunt u hem laten blijven voor hij zijn eten krijgt en hem even laten zitten voor hij wordt aangelijnd.

  • Eten; Geef de hond eten voordat u gaat eten, er is dan een kleinere kans op problemen omdat hij zijn buikje al vol heeft.
  • Spelen; Spelen heeft als belangrijkste hoofdfunctie dat het leuk is. Dat is ook logisch want het kost energie, je bent niet waakzaam en hebt du minder de gelegenheid om op je omgeving te reageren. Daarom is het belangrijk dat tijdens het spel de hond ook regelmatig wint. Het moet tenslotte leuk blijven. U mag gerust ingaan op een speluitnodiging van uw hond. Als u daar zin in hebt, Als u er geen zin in hebt stuurt u hem weg of negeert u hem. Wat erg goed werkt is een paar speeltjes speciaal te houden door ze na het spel ook echt op te ruimen, waar de pup niet bij kan. U bent dan echt een superleuke baas! Een bijfunctie van spelen bij puppy’s is dat ze ondertussen ook aan het leren zijn. Ze exploreren de wereld, hun gedrag en de reacties daarop en gaan op basis daarvan hun persoonlijkheidjes vormen. Dit is belangrijk en u speelt hierin ook een rol. Sommige persoonlijkheidstrekjes kunt u nu al zien en belonen als ze u bevallen maar ook ombuigen als het u niet zo aanstaat.
  • Slapen; Honden vinden het soms heerlijk om lekker veilig bij u te slapen, zeker als ze nog heel jong zijn. Het territorium is nog vreemd, ze zijn hun nestgenootjes en hun moeder kwijt en hebben houvast nodig. Die houvast bent u. Als ze eenmaal gewend zijn kunt u het alleen slapen gemakkelijk nog aanleren. En soms blijft het zo, ook goed als u daar geen moeite mee heeft.
  • Aandacht; Als uw hond aandacht vraagt bepaalt u of u erop in wilt ingaan. Dat mag de ene keer dus wel en de andere keer niet. Zorg wel dat u een manier leert aan de hond waarop deze weet dat u er nu even geen zin in hebt.
  • Vooruit denken; Wat nu leuk is, kan een heel stuk minder leuk zijn als de hond groot is geworden. Een labradorpup is leuk om nu op schoot te hebben, maar als hij straks 40 kg weegt en op schoot springt,…! Uw pup zal er echt niets van snappen als hij in een keer niet meer op de bank mag. Ook het bijten kan nu nog weinig kwaad, maar zal zo snel mogelijk afgeleerd moeten worden!

 

Vergeet niet dat elke pup anders is; er bestaat niet zoiets als de standaard pup. Iedere pup heeft zijn eigen karaktertje dat zich zal vormen tot een persoonlijkheid. U gaat een vreselijk leuk proces in waarin u uw hond leert kennen, hoe u hiermee om kunt gaan en hoe uw hond u leert kennen. De perfecte basis voor een jarenlang partnerschap. Naarmate de pup ouder wordt, met name na 6 maanden leeftijd, zal u merken dat u grenzen zult moeten stellen. Uw hond gaat zijn grenzen verleggen net als een puberend kind maar niet verder dan u toelaat.